50 esenciálních živin
tedy těch, které si neumíme vytvořit sami a musíme je přijímat z jídla
Zpět na Desatero pro prevenci

(do stejného místa v textu se vrátíte šipkou „ZPĚT“ na horní liště)

Tento seznam budu časem ještě upřesňovat

OBSAH

VITAMÍNY (13)

VITAMÍNY rozpustné v tucích (4):

1. A (A1– retinol)

2. D (D2, D3– kalciferoly)

3. E (tokoferoly)

4. K (K1– fylochinon, K2– menachinon)

VITAMÍNY rozpustné ve vodě (9)

B-komplex (8)

5. B1 (thiamin; aneurin)

6. B2 (riboflavin; E101)

7. B3 (niacin):

8. B5 (kyselina pantothenová):

9. B6 (pyridoxin): 

10. B7 (biotin; vitamin H):

11. B9 (kyselina listová; folát; folacin):

12. B12 (kobalamin):

13. C (kyselina L-askorbová; E300):

MINERÁLY a STOPOVÉ PRVKY (20)

Minerály (7):

14. vápník – 4 %):

15. P (fosfor – 2,5 %):

16. draslík (1 %):

17. síra – 0,834 %):

18. sodík – 0,4 %): 

19. chlor – 0,4 %): 

20. hořčík – 0,1 %):

Stopové prvky (13)

21. elezo – 0,001 %):

22. Mn (mangan (Mn – 0,001 %):

23. I (jód – 0,00005 %):

24. Cr (chrom):

25. Co (kobalt):

26. Cu (měď):

27. Mo (moůybden):

28. Se (selen):

29. Zn (zinek):

30. Si (křemík):

31. F (fluor, jako fluorid):

32. V (vanad):

33. B (bór):

MASTNÉ KYSELINY

34. omega-3 mastná kyselina: kyselina alfa-linolenová

35. omega-6 mastná kyselina: kyselina linolová

Esenciální AMINOKYSELINY (9)

36. arginin (pouze při růstu)

37. fenylalanin

38. histidin

39. isoleucin / izoleucin

40. leucin

41. lysin / lyzin

42. methionin

43. eonin

44. tryptofan

45. in

BIOGENNÍ PRVKY (4)

46. C (uhlík)

47. O (kyslík)

48. H (vodík)

49. N (dusík)

..

50. voda

.

.

VITAMÍNY (13)

VITAMÍNY rozpustné v tucích (4):

.

  1. 1.A (A1– retinol) 

je nezbytný pro tvorbu barviv na sítnici, podílí se na syntéze bílkovin v kůži, sliznicích

.

  1. 2. D (D2, D3– kalciferoly) 

významně se podílí na udržování homeostázy (stálost a rovnováha) vápníku a fosforu, je důležitý pro správné fungování imunitního systému.

.

  1. 3. E (tokoferoly) 

antioxidant, zamezuje hromadění škodlivých látek, má pozitivní vliv na pohlavní žlázy a správný průběh těhotenství.

.

  1. 4.K (K1– fylochinon, K2– menachinon) 

zastavuje krvácení, je nezbytný v procesu buněčného růstu, pro metabolismus a mineralizaci kostí, pro metabolismus buněk cévní stěny.

 

.

VITAMÍNY rozpustné ve vodě (9)

B-komplex (8)

  1. 5. B1 (thiamin; aneurin) 

ovlivňuje metabolismus (vstřebávání) cukrů v centrální nervové soustavě a ve svalech.

­.

  1. 6. B2 (riboflavin; E101)  

má klíčovou úlohu v oxidačním metabolismu.

.

  1. 7.B3 (niacin):  

výroba energie, hormonální a mozkový metabolismus, tvorba pigmentu v kůži, pozitivní vliv na cholesterol, oprava DNA.

.

  1. 8. B5 (kyselina pantothenová):   

účastní se metabolismu všech živin v těle

.

  1. 9. B6 (pyridoxin):   

 látky nezbytné k účinku více než 50 enzymových reakcí (tzv. koenzymy).

.

  1. 10. B7 (biotin; vitamin H):  

je důležitý pro metabolismus aminokyselin a mastných kyselin.

.

  1. 11.         B9 (kyselina listová; folát; folacin):  

je nezbytný pro tvorbu nukleových kyselin a tím i pro syntézu DNA. Účastní se ve všech procesech buněčného dělení.

.

  1. 12.         B12 (kobalamin):  

je to souhrnný název pro několik sloučenin, které mají jako centrální atom kobalt. Je důležitý především pro správnou funkci krvetvorby, podílí se na syntéze DNA a je nezbytný pro správnou funkci nervového systému.

.

  1. 13.         C (kyselina L-askorbová; E300):  

podporuje imunitu, vstřebávání železa, zvyšuje aktivitu mikrosomálních enzymů, urychluje detoxikaci cizorodých látek, v našem těle se podílí odhadem na 15 000 metabolických reakcích a na tvorbě všech důležitých hormonů a neurotransmiterů.

.

.

MINERÁLY a STOPOVÉ PRVKY (20)

Minerály (7):

.

  1. 14.         Ca (vápník  – 4 %): 

vyskytuje se v kostech, zubech, reguluje funkce nervů a svalů, příjem je regulován vitaminem D, parathormonem, kalcitoninem

.

  1. 15.         P (fosfor  – 2,5 %): 

vyskytuje se v kostech, zubech, v ATP (adenosintrifosfát)

  1. 16.         K (Kalium, draslík (1 %): 

podílí se na přesné funkci kardiovaskulárního systému, snižuje krevní tlak, zajišťuje svalový tonus, napomáhá celkové stabilitě vnitřního prostředí, ovlivňuje náš nervový systém, z těla se vylučuje kromě moči i potem.

  1. 17.         S (síra  – 0,834 %): 

  1. 18.         Na (sodík – 0,4 %):   

základní kation mimobuněčné tekutiny, ovlivňuje objem plazmy, činnost nervů a svalů

  1. 19.         Cl (chlor  – 0,4 %):   

v žaludečních šťávách

.

  1. 20.         Si (hořčík – 0,1 %):  

tvorba kostí, kofaktor enzymů

.

.

Stopové prvky (13)

  1. 21.         Fe elezo – 0,001 %): 

základní složka hemu v hemoglobinu, cytochromy v elektronovém transportním řetězci

.

  1. 22.         Mn (mangan (Mn – 0,001 %): 

kofaktor enzymů (hydroláz a transferáz)

.

  1. 23.         I (jód – 0,00005 %): 

.složka hormonů štítné žlázy (thyroxin, trijodthyronin), nedostatek v prenatálním období vede ke kretenismu, v dětství k omezení růstu, v dospělosti zvětšení strumy

.

  1. 24.         Cr (chrom): 

trojmocný chrom ovlivňuje účinky inzulinu

.

  1. 25.         Co  (kobalt): 

.podstatná složka vitaminu B12

.

  1. 26.         Cu (měď): 

.součást cytochromu v elektronovém transportním řetězci

.

  1. 27.         Mo (moůybden): 

složka enzymů
.

  1. 28.         Se (selen): 

antioxidant, společně působí s vitaminem E

.

  1. 29.         Zn (zinek): 

kofaktor mnoha enzymů

 

  1. 30.         Si (křemík): 

u člověka jeho nezbytnost není prokázaná. Asi je prospěšný zubní sklovině.

.Výskyt: kopřiva

.

  1. 31.         F (fluor, jako fluorid): 

zvyšuje tvrdost kostí a zubů, nadbytek způsobuje hnědé skvrny na zubech

.

  1. 32.         V (vanad): 

základní složka některých enzymů

.

  1. 33.         B (bór): 

pravděpodobně ovlivňuje vlastnosti buněčné stěny

.

Esenciální MASTNÉ KYSELINY – polynenasycené (2)

.

  1. 34.         omega-3 mastná kyselina: kyselina alfa-linolenová 

.zlepšuje imunitu. 1g ω3: hl. kdo nejí ryby (ω9=¾ oliv. oleje)

.

  1. 35.         omega-6 mastná kyselina: kyselina linolová 

ω6 máme ±dost

.

.

Esenciální AMINOKYSELINY (9)

 Esenciální AMINOKYSELINY ve Wiki

Semiesenciální = jen v době růstu – arginin.
Histidin je nově řazen mezi esenciální, nejen v době růstu.
Limitní aminokyseliny:
V metabolismu bílkovin (které jsou složeny z aminokyselin) platí dva důležité zákony:
Rubnerův zákon limitní aminokyseliny – využití aminokyselin z přijatých bílkovin závisí na obsahu nejméně zastoupené esenciální aminokyseliny.
To znamená, že z přijatých aminokyselin se jich do vlastních proteinů zabuduje jen tolik, kolik odpovídá množství nejméně zastoupené esenciální aminokyseliny. Protože aminokyseliny se v organismu neskladují, ostatní aminokyseliny jsou rozloženy, a to i tehdy, když v organismu panuje celkový nedostatek bílkovin.
Wolfův zákon nadbytku esenciálních aminokyselin
– ten varuje, že příjem libovolné esenciální aminokyseliny ve velkém nadbytku narušuje metabolismus ostatních aminokyselin a zesiluje projevy limitní aminokyseliny. Přitom limitní aminokyselinou se může stát libovolná esenciální aminokyselina, pokud je její zastoupení ve stravě nedostatečné. Nejčastěji to bývá lysin (málo je v obilovinách) a methionin (málo je zastoupen v luštěninách).

.

  1. 36.         arginin (pouze při růstu)  

Zdroj: maso, drůbež, mléčné výrobky, kvasnice, ořechy, semena sezamu a slunečnice, rýže (hnědá), obiloviny, pohanka, čokoláda

.

  1. 37.         fenylalanin  

Zdroj: maso, ryby, mléko, vejce, sýry (parmezán), kvasnice, ořechy, čokoláda

.

  1. 38.         histidin  

Zdroj: kvasnice

.

  1. 39.         isoleucin / izoleucin   

Zdroj: vejce, maso, sýry, kvasnice

.

  1. 40.         leucin  

Zdroj: vejce, maso, sýry, kvasnice

.

  1. 41.         lysin / lyzin 

Zdroj: sýr parmezán (vysoký obsah), kvasnice, ryby, vepřové a hovězí maso, sojové boby, pšeničné otruby, čočka, fazole, arašídy

.

  1. 42.         methionin   

Zdroj: obilniny, ořechy (semena), maso, ryby, jogurty, vejce, kvasnice - chybí v zelenině a v luštěninách

.

  1. 43.         threonin   

Zdroj: maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny, kvasnice  

.

  1. 44.         tryptofan   

Zdroj: drůbeží maso, sardinky, losos, čerstvý tuňák, ořechy, semena, chřest, mungo fazole, ananas, špenát, banány, sýry tofu a cottage  

.

  1. 45.         valin   

Zdroj: ryby, drůbež, kozí sýr, čočka, kvasnice

.

.

BIOGENNÍ PRVKY (4)

.jsou to stavební prvky biomolekul (sacharidů, lipidů/tuků a bílkovin/proteinů).

.

  1. 46.         C (uhlík) 

.

  1. 47.         O (kyslík) 

.

  1. 48.         H (vodík) 

.

  1. 49.         N (dusík) 

.

..

  1. 50.         voda 

.

.